Forberedelse, forberedelse, forberedelse.

Hvis du tror, alt er godt, når først du bliver kaldt til samtale, tager du grusomt fejl. Det er først her, den virkelige konkurrence starter. Det er her, du skal være virkelig skarp. Det er fuldstændig som til OL, VM og andre store sportsbegivenheder. Alle deltagere er højt kvalificerede og forskellen på nr. 1 og 2 kan være 1 hundrededel sekund. Men det er nok. Og det er nu engang ikke det samme at være en flot nr. 2 som at stå med pokalen, slet ikke når det gælder dit ønskejob. Så er er et par velmente råd til at hjælpe dig videre.

  1. Over 70% af alle arbejdsgivere irriteres over dårligt forberedte ansøgere. Sørg for at kende virksomheden (tjek web, trustpilot og hvad du ellers kan finde). Sæt dig ind i virksomheden, dens særpræg og i jobbets udfordringer. Det kan godt være, du ikke kender alle detaljerne i det firma, du søger ind i. Men uanset om du er sælger, bogholder eller direktør, må du have gjort dig nogle tanker om, hvordan jobbet gribes an. Det forventer din evt. kommende arbejdsgiver i hvert fald. – På netop dit område er du jo eksperten!
  2. Næste punkt er banalt. Men du scorer de første point i samme øjeblik, du træder ind af døren. Eller du taber dem. Det drejer sig om din holdning, dit smil, eller mangel på samme, og din påklædning. Det kan godt være, du ikke er slipsedreng, og at hættetrøje er mere dig. Det er fint nok, hvis det matcher firmaets dresscode, men sørg for at både tøjet og dine sneakers er rene. Ligegyldighed med ens udseende antyder ligegyldighed med arbejdet.
  3. Prøv at lytte til en ganske almindelig samtale, f.eks. i bussen eller toget. Læg mærke til, at mange ikke rigtig lytter til, hvad der bliver fortalt. De leder i stedet efter et stikord, så de kan bryde ind og fortælle om sig selv, og hvad de har oplevet. For det er jo det mest interessante i verden, alt det der drejer sig om en selv.

Lad være med at falde i den grøft. Lad være med i første omgang at fokusere på, hvad du kan få ud af jobbet (løn, personalegoder, bil, pension osv.)  Du skal lige gøre dig fortjent til goderne først. Fortæl hvad du kan tilføre virksomheden, hvor du kan gøre en forskel og være en gevinst for firmaet/afdelingen. Lykkes du på det punkt, følger resten automatisk med.

  1. Og så er der alle standardspørgsmålene: Hvad er dine svage sider? hvad vil du være om 5 år? hvorfor skal vi ansætte dig frem for nogen anden? Start på at stille dig selv de spørgsmål, inden du overhovedet kommer til samtale. Vær helt ærlig, når du svarer. De sande svar kan oven i købet hjælpe dig til at skrive mere målrettede ansøgninger.

Men du kan også undgå den slags spørgsmål. En af mine bekendte havde forberedt sig så grundigt, at han holdt 70 minutters præsentation om sin opfattelse af virksomheden og jobbet. Da præsentationen var færdig, lød det fra en synligt imponeret interviewer: ”nu har vi hørt om os selv i over en time. Du har naturligvis ikke ret i alt, hvad du sagde, men vi kan lide dine tanker. Hvornår kan du begynde?”