En dag traf jeg en bekendt, som, jeg vidste, søgte job. Hun så rigtig glad ud, så jeg spurgte, om hun havde fået det.

”Nej”, svarede hun, ”men jeg fik et afslag, jeg virkelig kan bruge til at komme videre på.”

Det er den del af processen, mange virksomheder glemmer. Selv om man føler sig væltet af at modtage 157 mere eller mindre kvalificerede ansøgninger, så har man kontakt med 157 mennesker, der har gjort et stykke arbejde for at komme i betragtning.

De kan ikke få jobbet alle sammen, men måden, du giver afslaget, viser din respekt for dem og påvirker din virksomheds image positivt eller negativt.

Den første gruppe, som skal have besked, er dem, der sorteres helt fra ved første gennemlæsning.

Send dem et brev i retning af:

”Tak for din ansøgning og din interesse for vores firma. Vi fik xx ansøgninger i alt, og når vi sammenligner dem, er der mange, som umiddelbart ligger tættere på den profil, vi ønsker os. Du kommer derfor ikke i betragtning til denne stilling, men vi ønsker dig held og lykke med din jobjagt.”

Det brev skal sendes senest 3 dage efter sidste ansøgningsfrist.

Så er der de måske egnede. Dem, du er lidt i tvivl om kvalifikationsmæssigt, men som du alligevel gerne vil holde i reserve.

Fortæl dem, at der var xx ansøgere, at I er i gang med udvælgelsesprocessen, og at vedkommende vil høre mere inden xx dato. Og sørg for at overholde den lovede dato!

Dette brev skal også sendes senest 3 dage efter sidste ansøgningsfrist.

Så er der dem, der kommer til samtale. Og bliver frasorteret efter 1. møde. De fortjener en mere personlig tilbagemelding, men det er også nemmere at gøre, fordi du har et mere personligt kendskab til dem. Lad være med at give dem 2 linier floskler, men fortæl hvad ansøgeren kan gøre bedre fremover.

Så er der de sidste, dem der har været hele vejen igennem samtaler, tests og referencer. Her er det ofte marginaler, der skiller ansøgerne og dermed jeres valg.

Fortæl åbent til dem, der ikke fik jobbet, hvad der gjorde udslaget. Det er altid væsentlig for kandidaten at vide, at et fravalg er en rationel beslutning, og ikke et fravalg af personen. Også selv om det faktisk er noget ved personen, der afgjorde valget.

F.eks. traf jeg en mand, der havde fået afslag med følgende begrundelse: ”Du er dygtig. Du er faktisk en af de dygtigste i faget. Men du er 45, og gennemsnitsalderen her er 25 år. Vi er bange for, at du vil knuse vores kultur”.

Det er et reelt afslag. Og acceptabelt for ansøgeren. Når du fortæller, hvad det drejer sig om, viser du respekt, og dermed bliver du og dit firma også respekteret. Det er en væsentlig del af opgaven.

Det var meget populært en overgang at sende ”chefen undercover” i TV.

Hvis du gerne vil vide, hvordan rekrutteringsprocessen foregår hos jer, så vær ansøger undercover. Det kan være meget lærerigt.