Ved stadig flere ansættelsesforløb i USA er det et spørgsmål, ansøgerne får rutinemæssigt, men dog indirekte, via en test.

Det drejer sig om IQ-tests.

Tilhængere hævder, at en høj intelligenskvotient i sig selv indikerer stor mulighed for succes på jobbet. Jo højere IQ, jo bedre mulighed for at tilegne sig nyt i en omskiftelig verden. Folk med høj score kræver kortere indkøringsperiode, og de er hurtigere til at løse nye komplekse arbejdsopgaver. Og fortalerne har jo ret – i hvert fald i teorien.

Men i praksis kan situationen sagtens vise sig at være anderledes. På arbejdsmarkedet løses langt de fleste opgaver i hold. Her er det ikke kun en spørgsmål om at være dygtig til sit fag. Det er i lige så grad et spørgsmål om at acceptere og at blive accepteret af de andre. Uden accept kommer man ikke langt. Høj IQ eller ej.

Jeg kender en ældre dame. Hun har ingen uddannelse, og hun har aldrig været gennem en intelligenstest. Men hun har empati. Hun kan lytte og er god at lytte til.  Hun kan skære igennem, og hun kan hjælpe folk til at træffe de rigtige beslutninger i mange af de dilemmaer, livet nu en gang består af.  Hun er det, man på godt gammelt dansk kalder – klog.

Hun og hendes lige ville være et fund for ethvert teamwork. En person, der kan markere sig, når det kræves, og som kan træde naturligt i baggrunden, når andre skal have plads til at gøre deres del.

Hvad skal man så gå efter?

Her hos Yde & Co er vi ikke i tvivl. Vi arbejder på at matche mennesker og virksomheder, så begge parter får mest ud af det. For vi er overbeviste om, at når det lykkes, bliver der skabt hold, som fungerer, så den enkelte trives og udvikler sig i en positiv retning.

Men kan man få en høj IQ med i købet, er det da ikke at foragte.