Flere undersøgelser blandt små og mellemstore virksomheder viser, at over 25 % af de nyansatte i virksomhederne stopper i løbet af det første år!

Tid og grundighed er nøglen til at minimere chancen for en fejlansættelse. Mange virksomheder forbereder sig ganske simpelt ikke grundigt nok, når de skal ansætte nye medarbejdere. Travlhed er derfor ofte den ubestridte synder, når virksomheder oplever fejlrekrutteringer. Læs nedenstående 4 tips til, hvordan du undgår fejlrekrutteringer.

Grundig forberedelse

Hvilke erfaringer og kompetencer kræves der i den pågældende stilling men også helt generelt i forhold til ansættende virksomhed og strategi? Er der blevet trukket 3 referencer og efterspurgt dokumentation for kandidatens kompetencer i tilstrækkelig grad? Har du det rigtige grundlag for at sammenligne og evaluere kandidaterne?

Lyt og udfordre kandidaten

Husker du at lytte til kandidaten i tilstrækkelig grad? Pas på med at du ikke har for stort et fokus på at fortælle om virksomheden og dig selv. Spørg ind til kandidatens faglige kompetencer men undgå entydigt at fokusere på dette. Kandidatens værdisæt og personlige fokus er mindst ligeså afgørende for det bedst mulige match mellem virksomhed og den enkelte kandidat.

Lad en kollega deltage i interviewet

4 øjne er bedre en 2. Det er vigtigt at du lader andre personer om at interviewe og vurdere kandidaten sammen med dig. Dette hjælper til dig til få afdækket kandidaten med en anden vinkel.

Matchet med lederen er afgørende

Er der kemi med leder og kandidat? Flere undersøgelser viser, at forholdet mellem den nærmeste leder og dennes ledelsesstil er afgørende for om ansættelsesforholdet bliver en succes. Det er ofte et fravalg af lederen, og ikke virksomheden når en medarbejder siger op. Derfor er det yderst vigtigt at spotte det gode match med lederen i rekrutteringsprocessen. Personlighedsprofiler kan være meget behjælpelige for at opnå den rigtige indsigt i en kandidat. Indsigten i kandidaten sammen med indsigten i dig selv og din organisation, er nøglen til at rekruttere den helt rigtige kandidat. En kandidat der vil kunne løfte sine opgaver og sit ansvar bedst muligt.

Husk dog at det kan være farligt at ansætte en klon af dig selv!