Måske er du en af de mange, der tror, at du skal sælge dig selv med ansøgningen, og at CV’et bare er en slags varedeklaration eller bevisførelse for et antal uddannelser, kurser og jobs.

Du kan godt tro om.

Hvis du laver en rundspørge blandt rekrutteringsfolk, vil du høre igen og igen, at CV’et er den vigtigste del.

Det er den, de fleste starter med. Et godt udformet CV vil virke som genvej til første samtale for dig. Hvad indeholder et godt CV så?

Her er et par tips:

Tilpas CV’et til den konkrete stilling

Dit CV må ikke være en fast formular, du rutinemæssigt kaster bagefter ansøgningen. Den skal om ikke skræddersyes, så dog tilpasses. Det betyder ikke, at du skal starte forfra hver gang. Hvis du har alle data med, er den 80-90% færdig. De sidste 10-20% drejer sig om at målrette CV’et til præcis det job, du søger.

Kig på dine erfaringer, nederlag og sejre. Tag de 3, du mener er mest relevant for modtageren at høre om? Fortæl om dem først og fortsæt derefter med det mere traditionelle CV. Det er de 3, der skiller dig ud fra resten af ansøgerne.

Vis hensyn til læseren.

Modtageren skal måske gennem over 100 ansøgninger, og derfor tror mange, at CV’et (og ansøgningen) skal være kort. Det passer ikke. CV’et skal være fyldestgørende. Og hvis det kræver et par sider eller 5 at vise, at du er den rigtige kandidat, så brug pladsen. Men du skal være præcis i din fortælling. Ingen døde punkter, ingen fyldord og slet, slet ingen klicheer.

Du skal ikke kede ham. Du skal give ham spændende læsning.

Ingen hvide pletter på kortet.

Et CV viser et livs- eller karriereforløb kronologisk. Uden huller. Du kan være sikker på, at hvis du af en eller anden grund springer en periode over, vil netop den periode være noget af det første, du bliver spurgt om. Uanset om du har haft et fjumreår, har prioriteret børn over job mens de var helt små, har prøvet at starte egen forretning, eller har taget drømmerejsen fra Alaska til Ildlandet på mountainbike, så har dine valg givet nogle erfaringer, som kan bruges det rigtige sted.

Giv eksempler på dine succes’er.

Det traditionelle CV remser dit levnedsforløb op. Det er fint nok, men det siger for lidt om, hvad du egentlig kan.

Vælg 2-3 cases hvor din indflydelse har været stærkt medvirkende til det gode resultat. Men vælg udelukkende blandt de cases, du mener, er relevante for det job, du søger. – Og sørg for at placere dem først i CV’et.

Har du mange års erhvervserfaring og –resultater, så hold dig til succes’erne indenfor nyere tid. Som recruiter er jeg mere interesseret i, hvad du kan i dag, end hvad du har udrettet for mange år siden.